Yaz aylarının vazgeçilmez ismi havuzlar hem evlerin hem de işletmelerin şen kahkahalar ile dolmasını sağlar. Sevdiklerinizle birlikte evinizin bahçesinde yazın tadını doyası çıkarmak ya da işletmenizin daha çekici bir hal almasını sağlamak için kolları sıvayarak havuz yapımı için araştırmalara başlayabilirsiniz. Son teknolojiye sahip malzemeler, kolay kuruluma sahip havuzlar ve çok daha fazlası havuz yapımı konusunda size yol gösterecek ve yükünüzü hafifletecektir. Bu aşamada öncelik verilmesi gereken isimler arasında ise süzgeç, filtre, havuz kaplamaları, ısıtma sistemleri, özel vakumlu sistemler yer alır. Her biri havuz yapımı sırasında uygun şekilde bağlantıları kurularak döşenir. Ölçüler, döşemeler, kaplamalar ve kurulumlar havuz yapımının sıraya göre gerçekleşen altın kurallarıdır.
Havuz yapımı öncesinde havuz için tesis edilen alana kazı çalışmaları gerçekleştirilir ve bunun ardından gerekli tesisat döşemelerine başlanır. Bu döşemeler havuz kullanımı için gerekli olup kesinlikle atlanmaması ve eksik yapılmaması gereken işlemlerdir. Yüzme havuzunun beton içi işlemleri devam ederken yan perde beton işleri ve tesisat döşemelerine devam edilir. Burada havuz aydınlanmasının kullanılabilmesi için elektrik tesisatı döşenir. Sonraki aşamalarda döşenen elektrik tesisatına aydınlanmalar bağlanarak kullanılır. Yavaş yavaş şeklini almaya başlayan havuza sıva ve şap işlemleri yapılır ve bu işlemler sonrasında tam bir havuz görünümümden bahsetmek mümkün olur. Bundan sonra ise havuz izolasyonları gerçekleştirilir. Havuz kaplamaları bu işlem ardından başlar. Havuz içi aksesuarlar da tamamlandıktan sonra makine dairesi ve elektrik tesisatının döşenmesine geçilir. Havuz içi ve dışı işlemler tesisatla sonlanır ve birkaç deneme ile çalışma düzeni test edilir. Betonarme havuzlar için geçerli olan bu havuz yapımı sonrasında havuz içi suyla doldurulup kullanılmaya başlanabilir.
Havuz İnşaatında Kullanılan Malzemeler?
Havuz inşaatının temelinde kaliteli beton malzeme bulunmaktadır. Betonarme havuz yapımında kullanılan malzemeler sonrasında drenaj alt yapı, PVC havuz boruları, beton geçiş parçaları, çelik mala perdahlı şap, bitum emisyonu, sıva ve şap şeklinde sıralanabilir. Bu malzemelerde eksilmeler ya da artmaların yaşanması da mümkündür. Arazinin yapısından istenilen havuz şeklinde ve özelliklerine göre havuz inşaatında ve yapımında kullanılan malzemeler değişebilir.
Havuz yapımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar hem havuz ömrünü uzatır hem de havuz kullanım konforunu arttırır.